Csapatként a kosárlabdáért, csapatként Dombóvárért!

Az idén 50 éves Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Dombóvár elismert közössége” díjat adományozott az idei esztendőben 15 éves Dombóvári Kosárlabda Suli Közhasznú Egyesület részére. A megtisztelő cím mellé járó díszoklevelet és a Konda völgyében feltárt 1700 éves római kori gyermek hajtű hiteles másolatát ábrázoló emlékszobrot Orbán Balázs, Miniszterelnökséget vezető miniszter-helyettes, Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő valamint Pintér Szilárd, Dombóvár Város polgármestere adták át a város 50 éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepi gála keretében a Tinódi Ház dísztermében. Egyesületünket Czétány László elnök és Halmai Balázs elnök-helyettes, szakmai vezető képviselték a jeles eseményen.


Köszönetünket fejezzük ki a díjat adományozó képviselő-testületnek, amiért méltónak találtak minket erre a rendkívül megtisztelő címre! Kellő szerénységgel, de egyúttal nagy örömmel és büszkeséggel tölt el minket ez a megtisztelő cím. Az elmúlt másfél évtizedben végzett munkánk elismerése mellett ennek a díjnak számunkra az is az üzenete, hogy Dombóvár Város számára fontos a kosárlabda, mely a múltban és a jelenben is méltó módon igyekszik képviselni a várost helyben, országszerte és a határokon túl. Rajtunk nem fog múlni, hogy ez a jövőben is így legyen.


Ezekben az ünnepi pillanatokban, ha visszatekintünk az elmúlt 15 évre, úgy látjuk és érezzük, hogy valamit sikerült felépíteni. Nagyon sok kis téglából és nagyon sok ember munkája révén. Ez az építkezés egy hosszú és felelősségteljes munka, ami van, hogy könnyebb van, hogy nehezebb, de aminek tulajdonképpen soha nincs vége, hisz mindig vannak újabb és újabb célok. Ha az eddig elért eredmények és az elvégzett munka titkát egy szóban kellene összefoglalni, akkor az nem lehet más, mint a csapat. Mindig és mindenhol csapat akartunk lenni! Egy igazi csapat és ebben a szóban minden benne van. Mert mi is a csapat? A csapat olyan emberek közössége, akik együtt, egy közös értékrend mellett, a csapat, a közösség érdekeit az első helyre téve képesek küzdeni a közös célokért, álmokért. Egy csapat együtt tud győzni, de együtt is tud veszíteni. Egy csapat az örömben és bánatban, sikerek és kudarcok, győzelmek és vereségek idején is csapat tud maradni. Ha erre nem képes, akkor nem csapat, csak egy emberekből álló csoport. A Dombóvári Kosársuli az elmúlt 15 évben csapattá érett. Ebben a csapatban nagyon sokan voltak és vannak: vezetők, edzők, munkatársak, játékosok, szurkolók, szülők, támogatók, segítők, jóakarók. Ez a csapat képes volt a múltban és képes a jelenben is arra, hogy mindazért, amit dombóvári kosárlabdának hívunk, együtt mozduljon!

 

Csapat vagyunk a vezetői megbeszéléseken, tárgyalásokon, az edzői értekezleteken, az edzéseken, a mérkőzéseken, a pályán, a lelátón, a szurkolók között, a szülői értekezleteken, a nehéz és a vidám percekben.
Csapat vagyunk akkor, amikor a csillogó szemű óvodás és iskolás kisgyerekek kezébe először labdát adunk és az első lépéseket tesszük meg. Csapat vagyunk, amikor a kiskamaszokkal megéljük az első közös sikereket, kudarcokat. Csapat vagyunk, amikor kezdenek „komolyabbra” fordulni a dolgok, amikor serdülő játékosokkal már egész kemény meccseket kell megvívni. Csapat vagyunk, amikor a koruk miatt magukkal is sokat küzdő kamaszok a felnőtté válás nehéz útját járják. Csapat vagyunk, amikor a kadett, majd a junior csapatban már nem gyerekek, hanem kész fiatalemberek néznek ránk vissza. Csapat vagyunk, amikor valakiből felnőtt játékos lesz. Csapat vagyunk, amikor sok száz emberrel együtt felnőtt meccsre készülünk. Csapat vagyunk, amikor valakitől elköszönünk pályafutása végén vagy ha távozik tőlünk. De csapat vagyunk a 60-70 évesen is a játékba belefeledkező öregfiúk között és akkor is, amikor valakit utolsó útjára kísérünk.
Csapat vagyunk a kudarcok idején, amikor nem sikerül valami, amikor veszítünk, amikor megsérülünk, amikor nagyon nehéz. Vannak könnyek is. Bánat és örömkönnyek egyaránt. De a sikerek, győzelmek mindig kárpótolnak. Csapat vagyunk amikor győzünk, amikor beteljesülnek a nagy álmok. Amikor országos döntőkön meglátjuk az óriás kivetítőn a Kosársuli címerét és a játékosaink neveit. Amikor egy dombóvári játékos először öltheti magára a magyar válogatott címeres mezét vagy amikor egy edzőnk kap felkérést, hogy válogatott edző legyen. Amikor kiemelt bajnokságokba jutunk, amikor a legjobbak között vagyunk, amikor a nagynevű ellenfelek szemében az elismerést és a csodálkozást látjuk, hogy ez a kisváros, hogy jutott el idáig.
Azért juthattunk el idáig, mert igazi csapat voltunk és csak akkor lehetünk sikeresek a jövőben, ha azok is maradunk. A szív és az akarat mellett elengedhetetlen az, hogy a lehető legmagasabb szintű szakmai munkára törekedjünk. Mindig képesek legyünk tanulni, fejlődni és ezt mindig elszántan és örömmel tegyük. Erre törekedtünk a múltban és erre törekszünk a jövőben is.
Egy csapat, egy közösség szilárd alapokon kell álljon. A mi legfontosabb alapköveink a szakmai munka mellett az az értékrend, mely nélkül meggyőződésünk, hogy nincs csapat, nincs közösség. Ez pedig a becsület, a tisztesség, a szorgalom, az alázat, a sportszerűség, az őszinteség, a következetesség, a törvények, írott és íratlan szabályok tisztelete és betartása pályán és pályán kívül egyaránt. Ezekhez az értékekhez ragaszkodunk, és ezeket az értékeket kívánjuk átadni annak a több száz gyereknek és fiatalnak, akiket ránk bíztak a szüleik. A ránk bízott játékosokat nem csak edzeni és tanítani, hanem nevelni is szeretnénk. Nem lesz mindenkiből válogatott, profi, felnőtt játékos. De mindenki elsajátíthat egy olyan sportemberhez méltó értékrendet, ami egész életén át el fogja kísérni, és ami segítséget fog adni számára a nehézségek idején is. Aki egyszer megfordult nálunk, már mindig hozzánk fog tartozni!
A Dombóvár Város 50 éves jubileumán kapott elismerés az öröm mellett komoly felelősséget is ró ránk. A kosárlabdának nagyon komoly tradíciói vannak a városban. 1985 óta ez a csapatsportág mondhatja magáénak a legtöbb országos szintű eredményt Dombóváron. A felnőtt csapat 25 éven át szerepelt az NB1-ben. 1975-től napjainkig az NB2-nél alacsonyabb osztályban nem szerepelt. A Dombóvári Kosársuli elmúlt 15 évének országos utánpótlás eredményei, az országos döntők sora, az utánpótlás válogatottaknak adott játékosok, edzők, a ma már az ország különböző NB1„A” és „B” csoportos csapataiban szereplő egykori kosársuli játékosok, az országosan is elismert edzők, sportvezetők, játékvezetők, és nem utolsó sorban a kosárlabdát övező szurkolói bázis, valamint a kosárlabda népszerűsége garancia lehet a szép jövőre, a sikerekre. Rajtunk nem fog múlni, azt megígérhetjük. Köszönjük mindenkinek, aki bármilyen formában segített, támogatott minket eddigi céljaink elérésében. Nélkülük nem sikerült volna! Számítunk rájuk a jövőben is!
Erre az egyesületre, erre a csapatra számíthat Dombóvár! Mi is számítunk mindenkire, aki tenni szeretne azért, hogy a kosárlabda minél több örömet okozhasson ennek a városnak és lakóinak!


Csapatként a kosárlabdáért! Csapatként Dombóvárért!